Eindelijk! De crisis is voorbij en er worden er weer volop huizen verkocht. Grote kans dus dat ook jouw huis binnenkort een gelukkige nieuwe eigenaar heeft. Maar voordat je de sleutel overhandigt, wil je natuurlijk wel het beste bod voor je huis hebben gekregen. Hier volgen drie tips waarmee je het maximale uit je woning kunt halen.

 

Tip 1: schoon, schoner, schoonst

 

Vrijwel geen enkel huis is altijd perfect schoon. Zelfs niet wanneer er elke week een interieurverzorgster langskomt. En dat is normaalgesproken natuurlijk geen enkel probleem. Behalve tijdens een bezichtiging.

 

Ga ervan uit dat elke potentiële koper alle viezigheidjes registreert. En om dit te voorkomen zit er maar één ding op: trek er een dag (of twee) voor uit en poets je helemaal suf.

 

Word je al moe van het idee? Snap ik. Maar het is zó de moeite waard. Een blinkend schoon huis geeft de potentiële koper bewust of onbewust het idee: voor dit huis is goed gezorgd. En een huis waar goed voor is gezorgd, is automatisch ook meer waard.

 

Om maar meteen even heel concreet te worden: kijk bijvoorbeeld eens goed naar de kalkaanslag in de badkamer; de tegels, de voegen, onderaan de douchedeur en dat randje onder de kraan. Alle stofverzamelplaatsen en hoekjes waar je nooit komt. Check vooral ook even het plafond op spinnenrag, want er wordt gegarandeerd omhoog gekeken. En een briljante tip voor vlekkerige vloerbedekking: huur voor een paar euro een extractor bij de  bouwmarkt. Dat is een soort stofzuiger die eerst water met zeep sproeit en het daarna opzuigt. Werkt perfect!

 

En stel je nu eens voor dat al deze moeite in de onderhandelingen 'slechts' 2000 euro meer oplevert. Dan was dat toch een verdraaid goed betaalde schoonmaakbeurt!

 

Tip 2: het huis is even niet van jou

 

Iets waar vaak niet aan gedacht wordt, maar wat wel heel belangrijk is voor een bezichtiging, is om even te doen alsof het huis niet van jou is.

 

De aandacht van de potentiële koper wordt automatisch getrokken naar die drie paar schoenen in de hal, de familiefoto’s aan de muur, het wasrekje in het trapgat, de niet meer zo nieuwe tandenborstels in de badkamer en de kindertekeningen in de keuken. Om maar wat te noemen.

 

En hoe leuk en sfeervol dit soort dingen jouw huis ook maken, toch wil je niet dat de persoon die straks een bod gaat doen daardoor wordt afgeleid.

 

Een makkelijke manier om dit aan te pakken is om (alvast) een paar verhuisdozen te kopen en voor elke bezichtiging daar zoveel mogelijk persoonlijke spulletjes in te verzamelen. Vervolgens zet je de dozen netjes in de berging en na de bezichtiging zet je alles eenvoudig weer terug. Foto’s aan de muur kun je eventueel vervangen door lijsten met neutrale platen van bijvoorbeeld de Ikea.

 

Naast deze specifieke voorwerpen is ook de geur iets wat een huis heel persoonlijk maakt. Nu kun je natuurlijk een appeltaart bakken voor de bezichtiging, maar het is een stuk makkelijker om het huis gewoon even goed te luchten en ervoor te zorgen dat al het beddengoed net fris gewassen is. En schone gordijnen helpen natuurlijk ook mee.

 

Waarom al die moeite? Omdat de potentiële koper die niet wordt afgeleid door spulletjes of vreemde luchtjes, zich volledig kan concentreren op hoe zijn of haar toekomstige huis eruit komt te zien. En hoe mooier dat plaatje geschetst kan worden, hoe meer die persoon bereid is om voor jouw huis te betalen!

 

Tip 3: Klus goed of klus niet

 

Er zijn best wel wat cosmetische ingrepen die je voor weinig geld kunt (laten) doen, waardoor je huis er meteen een stuk beter uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de kit in de badkamer of de keuken. Een klusjesman die een beetje handig is met een kitpistool, kan eenvoudig de oude kit wegsnijden en vervangen door frisse nieuwe kit. Maakt vaak al een wereld van verschil!

 

Het bekende likje verf doet natuurlijk ook wonderen. En ja, het is vreselijk saai, maar alles wit is écht de beste keuze. Dus dat geldt ook voor die nu nog sfeervolle rode / turquoise / met hip printje behangen wand in de woonkamer.

 

Denk je echter aan wat rigoureuzere verbeteringen, bijvoorbeeld een nieuw toilet, een nieuwe badkamer, of het glad stuken van de granolmuren, dan is het advies: doe het goed of doe het niet.

 

Wil je liever geen euro uitgeven omdat je denkt dat het uiteindelijk niets oplevert? Doe het dan niet. Maar accepteer wel een realistische prijs voor je woning.

 

Heb je echter een beetje budget voor renovatie, maak dan een gerichte keuze en ga voor kwaliteit. Beter een perfect uitziend toilet van mooie kwaliteit en een niet-gerenoveerde keuken, dan een net-niet toilet en een net-niet keuken van het allergoedkoopste materiaal. Want zeg nou eerlijk: daar zou je zelf toch ook niet intrappen?

 

Heb je hulp nodig?

 

Klusbedrijf Dr House is er voor elke klus in huis, maar geeft ook graag klus- en verkoopadvies. Kijk gerust eens rond op onze website om te zien wat we precies voor je kunnen betekenen en hoe je ons kan bereiken.